Рали "Траянови врата" 2011
в снимки
2011-05-19 11:22:14

 

Димитър Илиев спечели, Крум Дончев остана втори, спукана гума прати Петър Гьошев на трето място, а Любен Каменов обра овациите. Това е накратко. Надяваме се чрез снимките да отразим част от емоцията на първото състезание от рали шампионата.

 

 

В историята остана първото състезание от може би 20 години насам, в което битката за победата премина без свистене на турбини и пукотевица от аспуси. На старта не присъстваше нито един хомологиран японски автомобил от бившата вече N4, от онези, които до скоро събираха публиката по отсечките. Определено "кризата" и "френската" политика на ФИА относно японските автомобилни производители си казва думата и дори в Европа Mitsubishi и Subaru вече твърдо отстъпват място на "самолетчетата" от S2000. Надеждите още малко да се порадваме у нас на тези бегачки също няма да се оправдаят. Единствено Ясен Попов беше заявил, че ще участва на "Траянови врата" със своето Mitsubishi развито до последната възможна еволюция R4, но така и не се появи в Панагюрище. Останалите от групата на бившите N4, атрактивни пилоти Игнат Исаев, Пламен Стайков, Искрен Маринов и др. определено не намират смисъл да се включват отново в театъра играейки поддържаща роля. Така на "Траянови врата" за първи път се усети липсата на тези атрактивни автомобили и разликата между S2000 и всички останали. Тримата пилоти управляващи "космически кораби" направиха свое вътрешно състезание и разпределиха помежду си местата на почетната стълбичка. Още при преминаването на първата отсечка на втория ден спуканата гума на Петър Гьошев предопредели класирането и го прати на последно място от "суперите". Крум Дончев не можа да превъзмогне техническото изоставане на своя автомобил в сравнение с конкурентните два и завърши втори. Димитър Илиев нямаше никакви технически проблеми и просто спечели състезанието. След тях завършилият на четвърто място Тодор Славов се бореше единствено с "насрещния вятър" в А/5, тъй като беше единствения участник в тази група/клас. Иван Ганчев се "пребори" с морално остарелия автомобил на Марио Попов, който едва стигна финала и спечели в А/6. В N/8 интригата се изпари след като Огнян Герджиков наложи непосилно за конкуренцията темпо и спечели с огромна преднина пред Емил Денев и Георги Маринов. В N/9 спечели дебютантът Христо Атанасов пред Стоян Мечков и Николай Кортелов.

 

 


Екипажът на "Виваком рали тим" Димитър Илиев и Янаки Янакиев със Skoda Fabia S2000 започнаха сезона с победа в рали "Траянови врата".

Петкратните национални шампиони започнаха деня като лидери с 10-секунден аванс пред втория Петър Гьошев с "Пежо 207 S2000", който спука гума още в първата отсечка за деня и бързо уби интригата в надпреварата край Панагюрище.

Пилотът на "Престиж рали тим" започна атаката си към първото място още от "Оборище 1", но спуканата гума го забави с цели 3:12 мин. Така той и навигаторът му Димитър Спасов се смъкнаха на четвърта позиция и отпаднаха от битката за крайната победа.

В тази отсечка шампионите Крум Дончев и Петър Йорданов, също с "Пежо 207 S2000", увеличиха пасива си до над 30 секунди спрямо Илиев и след проблемите на Гьошев се отказаха от опитите за неговото заличаване. Екипажът на "Глобул рали тим" реши да кара на сигурно и бързо се примири с втората позиция.

Това директно отвори пътя към безпроблемната победа на Илиев, който беше най-бърз от 6 от общо 11-те етапа и спечели за четвърти път рали "Траянови врата".

Дончев завърши втори и записа важни точки за шампионата в отсъствието на претендента Ясен Попов ("Мтел рали тим", "Мицубиши Лансър Ево 9"). Последен на подиума се качи Гьошев, който в рамките на една отсечка си върна третата позиция от Тодор Славов и в края дори взе нови две етапни победи.

Пилотът на "Булбет рали тим" с "Рено Клио R3" завърши четвърти, като в неофициалното класиране е на близо 2 минути от местния фаворит Любен Каменов с "Опел Астра" от клас X3. Иван Ганчев с "Фиат Пунто" завърши на петата позиция в надпреварата, следван от победителя в N8 Огнян Герджиков с "Рено Клио". Първата десетка допълниха Емил Денев, Георги Маринов, Христо Атанасов и Стоян Мечков.

До финала на "Траянови врата" стигнаха общо 15 пилоти от едва 17 стартирали. Следващият кръг от националния шампионат е рали "Сърбия" на 24-26 юни.