WTCC квалификации
Chevrolet са крачка напред, Хъф с рекорд на Куритиба
2011-03-20 11:59:52

От петъчните свободни сесии на пистата Куритиба не стана ясно до къде са стигнали в подготовката си различните отбори и има ли някой предимство пред останалите. Още по време на шейкдауна, руснакът Алексей Дудукало (Seat Леон TDI) направи зрелищна катастрофа, която отбеляза преждевременното приключване на сесията, в която най-добро време 1:24.360 записа Тиаго Монтейро със Seat. В следобедните тестове Том Коронел с BMW 320 TC, шокира конкуренцията като записа време 1:23.090, с което остави останалите пилоти на почти секунда след себе си. "Това беше една от тези префектни обиколки, които един пилот успява да направи два, три пъти в годината. Не направих нито една грешка и успях да се възползвам от въздушната струя зад Полсен и Меню. Аз също съм изненадан от резултата."- коментира постижението си звездата на BMW.

В събота обаче пилотите на Chevrolet показаха истинските си възможности. Роб Хъф с Cruze 1,6Т постигна най-добро време в първата тренировка която се проведе на мокра писта. При втората тренировка трасето беше изсъхнало, а първите четири позиции в челото бяха окупирани от пилотите на Chevrolet, като никой от останалите не можа да се доближи на под 1 секунда до техните времена.
Първата квалификационна беше истински напрегната благодарение на новият правилник, според който първите десет от нея стартират в обратен ред при второто състезание, като същевременно те са и единствените пилоти участници във втората квалификация. Така се заформи истинска интрига за десетата позиция, а Тиаго Монтейро необезпокояван от никой постигна първо време в сесията. Пилотите на Chevrolet Ален Меню и Роб Хъф през голяма част от квалификацията се движеха 10-ти и 11-ти, докато в последните минути Хъф се "престара" и даде 5-о време с което се отдалечи от заветната 10-та позиция, а същевременно изхвърли своя съотборник от топ 10, в момент в който Меню не можеше да реагира и отпадна безславно от борбата за стартовата решетка. Единственият пилот на Volvo Робърт Далгрен стратегически се движеше зад топ-пилотите, подготвяйки удар в "десетката", който така и не успя да направи оставайки 12-и. В крайна сметка на десета позиция се озова пилотът на Seat Михел Никяер, който обаче по-късно вечерта беше изненадан неприятно от стюардите на състезанието които анулираха времената от първата квалификация на двама пилоти пред него и той се "изкачи" на по-предна позиция. Големият губещ до момента Ален Меню получи най-големия подарък от съдбата и се озова точно на десетата позиция, с която спечели правото да стартира първи във второто състезание.
Втората квалификация беше истинската битка за най-добра обиколка. Тримата останали пилоти на Chevrolet окупираха първите три места. Роб Хъф подобри рекорда на пистата записвайки 1:21.758. Зад него остана шампиона Иван Мюлер с 1:22.147 и местната звезда Карлос "Кака" Буено, който записа резултат 1:22.503. най-бърз от останалите пилоти беше Михел Никяер с време 1:22.632. В самия край на сесията лек дъжд обърка плановете на голяма част от пилотите, готвещи се да направят последнията си бърза обиколка. Коронел, Таркини, Полсен, Барт, Монтейро и Енгстлер един след друг не успяха да спрат за първия завой с което изпуснаха и своя шанс да развалят хегемонията на Chevrolet на стартовата решетка.
Двата старта довечера ще покажат дали наистина Chevrolet са крачка напред или лошия късмет на останалите ги е лишил от по изгодни позиции до момента. Първото състезание започва в 18.05ч. българско време и ще бъде предавано на живо по Евроспорт.

 


156.jpg - Юкинори Танигучи кара в подкрепа на Япония след скорошните бедствия тамПилотът на Chevrolet Lacetti Юкинори Танигучи първоначално не възнамеряваше да стартира в Бразилия след бедствията които сполетяха родната му държава Япония. Негови приятели, също и японската автомобилна федерация са го окуражили да участва в съсезанието с мисия да покаже духа на японския народ който никога не се предава и въпреки всичко намира сили да върви напред. Промоутърите на шампионата Евроспорт също се включиха в мисията на японеца и добавиха логото на кампанията “Save Japan – Help to disaster area from motorsport” върху състезателните плаки на всички автомобили. Организаторите също ще изразят своята съпричастност и състезанието ще започне с минута мълчание.