Дунев с първа победа
Тодор Дунев отвя конкуренцията в Крагуевац
2010-07-04 23:17:48


В последния уикенд в сръбския град Крагуевац се състоя първия кръг от еврпейския дрифт шампионат KING OF EUROPE , който събра на арената 43 топ дрифтъри от 12 страни на стария континент. Високото ниво на систезанието даваха миналогодишният европейски шампион и шампион на Унгария-Адам Керени, шампионите на Гърция Статис Папаргиопулос , на Сърбия-Боян Курбаля, на Словакия-Норберт Ковачик, на Франция-Никола и най-вече присъстрвието на трите "нисколетящи самолета" BMW от Италия водени от шампиона Пагани , които с появяването си предизвикаха нервни тръпки у конкурентите и бяха предварително сочени за победители.
На този фон положението в нашия лагер беше тревожно.От миналогодишното си участие Тошко имаше 4-то място и неприятния спомен от удара, предизвикан умишлено от Ковачик , който го извади от по-нататъшната борба.Допълнително напрежение внесе и новата конфигурация на трасето, предлагаща поредица от много бързи и трудни завои .През целия ден на официалните тренировки екипът търсеше оптималното решение, а правилният отговор все не идваше. Ако дрифтът беше добър, падаше скоростта и се префорсираше двигателят,при по-голям размер на колелата скоростта бе добра, но пък мощността бе недостатъчна и всеки момент дрифта беше на косъм от сриване.Накрая бе взето решение как ще се кара на квалификациите и на състезанието и това очевидно натовари психически пилота - дали ще успее да задържи дрифта , без да допусне прекъсване, което се наказва строго от съдиите
В неделя на квалификациите Тодор започна уверено малко след падналия дъжд, преминаваше перфектно с голям ъгъл и скорост на косъм от клипинг-пинтите. Поради мокрото трасе обаче, външния ефект-пушека на гумите бе по-малко от колите след него, кото караха вече на сухо трасе и от там, закономерно- 4-то място на квалификациите.
В 15,00 започна състезанието. Дунев с лекота от първия рън преодоля на 16-финала унгареца Цабо Цилард, .Колкото обаче групата намаяваше градусът напрежението се качваше.На осмина финала Тодор трябваше да застане срещу единият "ниско летящите"- третия в Италия Лука Лоди.Драматично след 3 пробягвания по 2 ръна Тодор атакува плътно италианеца във втория завой той не издържа на напъна изпусна контрола и се завъртя.Поради дима и лошата видимост последва челен удар с идващия отзад български пилот. Италианецът беше дисквалифициран, Тошко продължаваше... Първо трябваше да се възстанови колата. Тук решаваши бяха качествата на екипа на Дунев моторспорт и помощта на колегите-всички се втурнаха да помагат.
На четвърт-финала Дунев с лекота се справи с дамата- Николет Санто отУнгария. Идваше полуфинал и сблъсъка с шампиона на Италия. Пагаля Тодор направи две равни пробягвания. В третото при първия рън Тошко просто залепна за противника, а при втория не му даде никакъв шанс. ФИНАЛА! Близо 20000 хилядната публика беснееше. От миналата година Тодор е неин любимец. Колко много хора дойдоха в бокса да го поздравят и да му кажат, че е техния лидер! Очевидно тази човешка любов така го беше заредила с енергия, на финала с неговия голям приятел-шампиона на Гърция Статис, Тодор бе в стихията си. Пак серия няколко последователни ръна, докато Статис сгреши и се завъртя. Публиката полудя! Тодор Дунев победи.