ДУНЕВ ШАМПИОН
Тодор Дунев е новият крал на дрифта в Европа
2010-10-17 21:34:59

Пилотът на Дунев Моторспорт се качи на почетната стълбичка и в последното състезание от европейския дрифт шампионат King of Europe, което се проведе вчера на остров Крит. Отново по феноменален начин - с изпреварване, Тодор спечели малкия финал срещу Капотис и се класира трети в Порт Крит, което направи българина недостижим в генералното класиране. Така Дунев, който през миналата година завърши трети в шампионата, се пребори с дрифт елита на стария континент и заслужено спечели титлата крал на дрифта в Европа. За първи път в историята на най-младия и атрактивен автомобилен спорт България има своя европейски шампион.
В началото на сезона Тодор стартира със значително по-слаб автомобил от своите конкуренти, но пилотските умения и безспорния талант който притежава, се оказаха по-важни от конските сили.
Едва през втория си сезон в сериите Дунев показа невероятна класа, постигна три победи, едно второ и две трети места, като единствено в Гърция не успя да влезе в топ 3. Българинът записа в актива си множество изпреварвания, които са изключителна рядкост в този спорт, с което освен титлата спечели и сърцата на публиката и се превърна в най-аплодирания шампион.
Огромна заслуга за успеха на Тодор в King of Europe има неговият баща и мениджър на отбора Бончо Дунев, който на всяко състезание се грижеше за правилната тактика в хода на надпреварата. Дунев-старши е човекът, който през сезона направи редица модификации по състезателния автомобил и на практика за всеки старт от шампионата Тодор разполагаше с нова еволюция на японската дрифт икона Nissan 200SX, разработена в Дунев Моторспорт. Две от победите, в Сърбия и в Андора станаха факт след като в полеви условия Бончо Дунев успя за отрицателно време да възстанови автомобила след сериозни поражения и да върне Тодор в борбата. Съществена роля за спечелването на титлата има и основният спонсор на отбора, Теразид. С тяхна подкрепа отборът успя да участва във всички стартове на King of Europe, независимо, че екзотичните дестинации, като Андора и Крит не бяха включени в предварителната програма за сезона.
Тодор Дунев написа със златни букви името си като шестия шампион в европейската дрифт история. Преди него короната е била притежание на Пол Власблом 2005 и 2007, Никола Хайер 2006, Кийс Кок 2008 и Адам Керени 2009. През настоящия сезон, Дунев пое лидерството още в първия старт и до финала не даде шанс на действащият до момента шампион Керени да защити титлата си.